Нигари

Отслабване с нигари

Няколко актуални изследвания показват, че човек, който приема недостатъчно количество магнезий, се намира в риск от развитие на диабет. Здравните проблеми, като инсулинова резистентност и диабет са силно свързани със затлъстяването, така че, контролирането на нивото на кръвната захар е ключов фактор в управлението на здравословно тегло.

Когато има достатъчно магнезий в тялото, инсулина може да работи правилно и глюкозата в кръвта да се ползва за енергия. Липсата на магнезий причинява проблеми с инсулина, което води до повишаване на кръвната захар и трупане на мазнини. 

Виновниците,които причиняват затлъстяването са два – кръвната захар (глюкоза) и мазнините. Въпреки това, проблемът идва не толкова от приема, колкото от нивото на усвояване в организма. Дори да се приемат в същия или по-малък обем храна, когато степента на абсорбция е висока, затлъстяването ще продължи.

Първият проблем е нивото на кръвната захар.

Когато приемаме богата на въглехидрати храна, като захари, за да се предотврати бързото нарастване на кръвната глюкоза, инсулина се секретира в големи количества от панкреаса. В действителност инсулина играе роля на пазител и отваря вратата на мастните клетки. Следователно глюкозата лесно се включва в тях и затлъстяването се ускорява. При хора с инсулинова резистентност, но не с диабет, повишено съдържание на магнезий обикновено се свързва с подобрения в глюкозния метаболизъм в организма. Клиничната значимост на този ефект може да бъде различна, като по-голям ефект се получава по отношение на хора, при които също липсват магнезий. Забавяне на бързото покачване на кръвната захар е нужно, за да се избегне секрецията на голямо количество инсулин и така затлъстяването да спре. В действителност, Нигари има способност да забавя скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Поради тази причина темпът на нарастване на инсулина също се забавя и това е чудесна превенция срещу затлъстяването.Освен това, тъй като покачването на нивото на кръвната захар се забавя, това е свързано не само с наднорменото тегло а и с подобряване на диабетното състояние.

Да не забравяме и скоростта на разграждане на мазнините

Причина за затлъстяването може да се открие в мастните клетки. Там мазнините са заключени, за да освободят енергията, когато е необходимо. Те са един вид резервоар на енергия. Когато запасяването е прекомерно и мазнините са твърде много в мастните клетки,имаме натрупана подкожна мастна тъкан, което води до промяна на начина на живот.

Хиломикроните и панкреатичната липаза

Мазнините приети с храната, чрез действието на мазнинно разрушаващия ензим панкреатична липаза, променят нивата на хиломикроните.Това са липопротеини, които транспортират екзогенен холестерол, мастни киселини и мастно разтворими витамини които се абсорбират от смляната храна. Хиломикроните следват следния път – едни се метаболизират от скелетните мускули (мазнините се изгарят от мускулите), а други са предназначени да превръщат мазнините в готови за включване в мастните клетки субстанции. Задача е да се спре бързото нарастване на хиломикроните с цел предотвратяване на затлъстяването. Мисията на Нигари е да забави разграждането на мазнините от панкреатичната липаза и също така да се противопостави на увеличаването на хиломикроните. Когато това се случи, все повече и повече хиломикрони се метаболизират в скелетните мускули, което води до предотвратяване на затлъстяването.

Направени са изследвания според които магнезиев хлорид в доза 500 мг приет заедно с мазни храни, за които се смята, че в сътрудничество с магнезия, образуват неразтворими комплекси с мастните киселини и така се предотвратява абсорбцията на мазнини.Също така се отбелязва увеличаване на съдържанието на мазнини в изпражненията след приема на магнезий,което е доказателство че мастните киселини се отвеждат от организма. Магнезият който се явява основния компонент на Нигари както и останалите минерали действат в синергия за намаляване на усвояването на въглехидратите и мазнините – двете основни причини за затлъстяването.

Дозировка:
20g Нигари в 1 литър вода – Напитката се държи в хладилник.
Преди всяко хранене 150 – 200 ml.