Нигари

Магнезиев хлорид

Магнезият е минерал, от решаващо значение за доброто здраве, изпълняващ широка гама от биологични функции, като:

– Активирането на мускулите и нервите
– Създаването на енергия в тялото чрез активирането на аденозинтрифосфата (ATФ)
– Подпомага усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините
– Служи като градивна единица за синтеза на РНК и ДНК
– Той също е прекурсор на невротрансмитери като серотонина

За съжаление малцина приемат достатъчно магнезий с диетата си в наши дни. А в същото време калцият се използва прекомерно и в големи количества. Това може да нанесе повече вреда, отколкото полза, тъй като е много важно да се постигне точният баланс между тези два минерала.

Ако имате твърде много калций, а недостатъчно магнезий –мускулите ви ще са предразположени към спазми, а това носи последствия, особено за сърцето.

Магнезият е, може би, ключов за здравето на сърцето, тъй като излишното количество калций без съответното уравновесяващо го количество магнезий може да доведе до сърдечен пристъп и неочаквана смърт. При недостатъчно количество магнезий сърцето просто не може да работи правилно.

През последните 30 години на жените се казваше да приемат като добавка калций, за да избегнат остеопорозата. Много храни също бяха „подсилени” допълнително с калций, за предотвратяване на калциевия недостиг сред населението. Въпреки тези мерки делът на остеопорозата продължи да се увеличава.

Това е резултат от погрешното интерпретиране че съотношението калций към магнезий трябва да е 2:1. Оказва се че по-подходящото съотношение е 1:1.

Освен това калцият е прекурсор на възпалително действиедокато магнезият е ефективен противовъзпалителен нутриент. Ето защо е толкова важно да се поддържа правилно съотношението на магнезия към калция. И отново – твърде много калций без достатъчно количество магнезий всъщност може да допринесе за развитието на сърдечни проблеми.